Ágyi Dávid a Vállalkozások fejlesztésének menedzsmnetje magiszteri képzés végzett hallgatója

Egy partiumi vagy akár erdélyi magyar ember számára kevés jobb helyet tudok elképzelni a továbbtanulás szempontjából. Ha számodra nem csak az fontos, hogy mit tanulsz, hanem az is, hogy milyen környezetben és kiknek a társaságában, akkor erősen fontolóra venném a Partiumi Keresztény Egyetemet.

Valószínűleg azon tűnődsz, hol végezd tovább a tanulmányaidat. Rengeteg lehetőség áll előtted és számtalan kritérium szerint lehet rangsorolni az egyetemeket. Sokan majd azt fogják neked mondani, hogy menj ide, vagy menj oda, mert emitt vagy amott magasabb az oktatás színvonala, jobbak a tanárok, szebb a város, jobbak a rendezvények vagy pusztán csak földrajzilag közel van. Igen, ezek fontos tényezők, de az, hogy milyenek lesznek az egyetemi éveid elsősorban tőled függ majd. Van egy jó hírem: akár a lehető legtöbb tudást akarod magadba szívni, akár az egyetemi élet szórakoztatóbb aspektusait szeretnéd megtapasztalni – jó helyen jársz. Az egyetem diákszervezete rengeteg programmal készül minden félévben, a gólyatáborok és gólyabáloktól kezdve egészen a Student Partyk-ig. Ugyanakkor a szakmai fejlődésre is több módot kínál az egyetem, a szakmai kirándulásoktól elkezdve egészen a komoly, Európai Uniós pályázat segítségével megszervezett Practimuss program, mely kifejezetten a karrierépítésre összpontosított, a jól megírt CV-től egészen a szakmai gyakorlatokig. Lehetőséged van különböző ösztöndíjakat nyerni, illetve különböző nagyszerű rendezvényeken részt venni, mint például a Partiumi Magyar Tudomány Napja, ahol több neves előadó is megfordult, de rengeteg tanszék-specifikus rendezvényekről tudnék most beszélni.

Az egyetem vonzereje viszont szerintem mégis másban keresendő. Biztosan hallottál már arról, hogy a PKE méretéből kiindulva családias a légkör, még a szemináriumokon is, és ebből rengeteg előny származik. Ez szerintem is hatalmas pluszt jelent a többi egyetemhez képest, ugyanis az átlag hallgató az tényleg hallgató – a szó szoros értelmében, ül és hallgat. Itt viszont nyugodtan tehetsz fel kérdéseket, van rá(d) idő és az oktatók is szívesen segítenek. Ha már oktatók – professzionális és jól felkészült szakemberek, akik jó humorérzékkel rendelkeznek. A kornak megfelelő módon van felszerelve az egyetem – legyen szó számítástechnikai eszközökről, vagy pusztán az épületekről, modernségéről.

Számomra a legfontosabb aspektus azonban a közösség volt. Partiumi magyar emberként számomra egy percig sem volt kérdés, hogy anyanyelvemen folytassam tovább a tanulmányaimat. Mivel nyelvében él a nemzet, ezért hatványozottan fontos volt, hogy a tanulmányaimat is magyar nyelven végezzem. A Partiumi egyetem nem csak tanulmányi szempontokból megfelelő intézmény, de kulturális szempontból is rettentően fontos szerepe van a Partiumi magyarság életében. Számomra felbecsülhetetlen értékű az, hogy az anyanyelvem mellett a magyar kultúrát és hagyományokat is tiszteletben tartja az egyetem, sőt, proaktív módon óvja, védi és népszerűsíti azt.  Úgy érzem, hogy ha román, vagy más, idegen nyelvű egyetemre mentem volna, akkor most nem ugyanaz az ember lennék. Elveszett volna az identitásom egy része.  Az, hogy az egyetemnek is van egy jól körülhatárolt identitása, és az egyetem által fontosnak tartott értékeket – mint a keresztény kultúra, a család és a nemzet – én is fontosnak tartom, megkönnyítette a beilleszkedésemet.

Ágyi Dávid